Hem desenvolupat una metodologia per a la producció de vermicompost a través de la gestió de residus orgànics, adaptable a la realitat de les usuàries utilitzant materials presents en el territori.
L’adquisició d’aquests vermicompostadors augmenta l’autonomia de les entitats, siguin comunitats, entitats, institucions o particulars.
L’obtenció dels vermicompostadors de l’Associació Terra Fèrtil inclou un acompanyament i seguiment del procés de vermicompostatge per a la producció de fertilitzants i substrats per a plantes; reciclant residus orgànics.
Què és el vermicompostatge?
És un procés de transformació de la matèria orgànica realitzat pels cucs de terra californians Eisenia foetida, bacteris, fongs i insectes. Com a resultat s’obté el vermicompost, un fertilitzant orgànic de molta qualitat que té com a característiques:
- Baixa relació C : N
- Alta capacitat de retenció d’aigua
- Alta porositat
- Respectuós amb el medi ambient
- Ric en nutrients
- Homogeni
- Estable
Usos del vermicompost
- Abonat de cobertura: repartir una capa d’1 cm al voltant de les plantes, sense tocar la tija.
- Mescla per germinar llavors: es pot utilitzar pur, però millor barrejar dues parts de compost per cada part de vermicompost.
- Arbres fruiters: col·locar el vermicompost al voltant de la base i regar-lo amb abundància.
- Mescla per torratxes: barrejar amb terra de la zona.
Beneficis del vermicompost
- Augmenta la capacitat de retenció d’aigua
- Incrementa les taxes de creixement vegetal
- Millora el rendiment de fruits i la seva qualitat nutricional
- Millora l’estructura i el funcionament del sòl
- Augmenta la germinació de llavors
- Estimula el desenvolupament d’arrels i brots
- Augmenta l’àrea foliar
- Incrementa l’activitat fotosintètica.
Efectes positius del vermicompost sobre el territori
- Redueix la quantitat de matèria orgànica que aniria a l’abocador
- Estalvia significativament el transport i la gestió de residus
- Evita l’aplicació de productes artificials que a llarg termini disminueixen la fertilitat del sòl
- Millora considerablement la qualitat i la salut del sòl i restaura l’equilibri sòl-plantes
- Abona les plantes de casa, del jardí o de l’hort de forma econòmica
- Conecta el consum alimentari amb l’agricultura a través del reciclatge de residus orgànics.